Cara Membuat Kari Ayam tanpa Santan Lezat

Kari Ayam tanpa Santan. Ni resepi mak mertua akak. kari dia ni memang top dekat warung dia. orang datang dari jauh semata nak makan kari yg dimasak fresh on the spot. hehe. dia. Resepi kari tanpa santan ni macam kari mamak la tapi versi mak mertua saya ni lagi sedap. Sebab dia tak rasa terlalu masam macam kari mamak.

Kari Ayam tanpa Santan Cara Masak Kari Ayam Tanpa Santan: Rebus potongan daging ayam dengan air secukupnya, tambahkan tahu dan tunggu sampai setengah matang. antara menu yang saya suka masak adalah kari ayam tanpa santan. kenapa tanpa santan? sebab santan tidak baik untuk kesihatan bila dimakan terlalu kerap. tak usah berlama-lama, jom kita layan resepi dibawah ini. Kari ayam tanpa santan ni juga sedap di makan bersama roti canai, chapati ataupun roti biasa. So apa lagi, jom lah cuba buat sendiri di rumah dan Gini rupanya masak kari ayam tanpa santan. You can have Kari Ayam tanpa Santan using 22 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Komposisi Bahan Kari Ayam tanpa Santan

  1. Bahab Bahan 1/4 of Daging Ayam.
  2. Bahab Bahan 2 buah of wortel.
  3. Perlengkapan Bahan 2 buah of kentang.
  4. Persiapan Bahan of Bumbu halus.
  5. Perlengkapan Bahan 1/2 sdt of ketumbar utuh (sangrai).
  6. Persiapan Bahan 1/2 sdt of jinten (sangrai).
  7. Bahab Bahan 1/2 sdt of merica bubuk.
  8. Persiapan Bahan 3-5 butir of kemiri (sangrai).
  9. Persiapan Bahan 7 cm of kunyit.
  10. Persiapan Bahan 2 ruas of jahe.
  11. Bahab Bahan 4 siung of bawang merah.
  12. Perlengkapan Bahan 3 siung of bawang putih.
  13. Bahab Bahan 5 buah of cabe merah keriting (sesuai selera).
  14. Persiapan Bahan of Bumbu Lainnya.
  15. Bahab Bahan 2 lmbr of daun salam.
  16. Perlengkapan Bahan 2 lmbr of daun jeruk.
  17. Perlengkapan Bahan 1 btg of serai (geprek).
  18. Bahab Bahan 2 ruas of lengkuas.
  19. Perlengkapan Bahan 2 btr of cengkeh.
  20. Perlengkapan Bahan 1 sdt of garam hilamaya.
  21. Persiapan Bahan 1 sdt of kaldu jamur.
  22. Bahab Bahan Secukupnya of gula aren.

Nanti nak cuba masak la kat rumah, thank you kak share resepi ni. Mudah saja jika ingin makan kari ayam tanpa santan. Sebagian orang terkadang tidak makan masakan mengandungi santan antaranya. Ayam Kari Tanpa Santan. hari ini saya ingin bertukar selera pula masak kari tanpa santan. lagipun tiada stok santan dirumah tu masak apa yang ada. sedap seperti kari biasa yang kita buat. kalau sesiapa tengah berdiet tu boleh mencuba resepi ini.

Kari Ayam tanpa Santan Cara Pembuatan

  1. Haluskan semua bumbu halus, boleh diblend atau diuleg.
  2. Kemudian ulek bumbu halus hingga harum, tambahkan daun salam, daun jeruk, serai dan laos.
  3. Masukan ayam, tumis sebentar biarkan bimbu meresap.
  4. Tambahkan air mendidih, secukupnya saja. Kemudian masukkan wortel dan kentang.
  5. Tambahkan garam, kaldu jamur dan gula aren. Koreksi rasa.
  6. Jika sudah pas, angkat dan sajikaan. Selamat mencoba ♡.

Gulai ayam adalah sejenis masakan ayam, berkuah yang sering dihidangkan bersama nasi. Namun, ia turut sesuai untuk dijamah dengan pelbagai jenis roti, termasuk roti putih, roti mamak, roti tempayan, roti jala, dan roti nan. Resepi kari ayam ni simple je tanpa daun kari. Rasa memang sedap dan cara ni paling cepat kalau bahan rempah dah habis kat rumah. Kalau agak tak sempat pergi kedai, guna bahan yang ada kat rumah pun dah ok. kari ayam recipi drpd mak.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.